В православния календар има празници в чест на важни събития от живота

...
В православния календар има празници в чест на важни събития от живота
Коментари Харесай

Честваме първото и второто намиране на честната глава на свети Йоан Предтеча


В православния календар има празници в чест на значими събития от живота на Църквата , надлежно на видни свети персони. Такива събития са и обвързваните със свещените остатъци на някои от най-почитаните светци. А свети Йоан Предтеча и Кръстител несъмнено е най-велик от хората в историята на човечеството.  Неслучайно Иисус Христос е споделил за него: " Между родените от дами няма по-голям от Йоан Кръстител ". И както няколко пъти през годината почитаме паметта на Божията майка, света Дева Мария, по този начин и свети Йоан Предтеча се празнува по разнообразни мотиви от живота му:  зачатие, рождение, гибел, кръщението на Спасителя. А през днешния ден честваме първото и второто намиране на неговата глава.

За отсичането на главата на Кръстителя написа евангелист Матей. По искане на танцьорката Саломия, подучена от майка й Иродиада, цар Ирод Антипа заповядал да убият Йоан, държан в затвор поради изобличенията си против държанието на владетеля. Тогава Йоановите възпитаници отишли, взели тялото му и го погребали.

Но паметта за свети Йоан Предтеча се запазила и учението му за откровено смирение и смяна на живота съгласно Божия закон траяло да се популяризира.   Святата му персона била на огромна респект в Църквата, почитали и неговите свети мощи. Според преданието отсечената глава била заровена някъде от чиновниците в двореца.  Една от ученичките на Иисус Христос, Йоана, жена на Иродовия хазаин Хуза, знаела това място. С нейна помощ главата била заровена на Елеонската планина, а през IV век била открита и съхранявана като свещена полезност.

В идващите епохи поради набези над Йерусалим от перси и араби светинята е изгубена и е открита през VIII век, отнесена е в град Емеса (днес Хомс в Западна Сирия), а оттова - в Цариград. При кръстоносните походи е отнесена на запад.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР